Recenze: Příběhy z pohovky (Philippa Perry)

22. února 2023

Chcete se zábavným způsobem dozvědět, jak probíhá sezení u terapeuta?

Komiks o psychoterapii Příběhy z pohovky od terapeutky Philippy Perry, ilustrovaný její dcerou Flo, který u nás vyšel tento rok, ale v Británii už před deseti lety, bych doporučila všem, kteří se chtějí dozvědět více o tom, jak probíhá sezení u terapeuta. Autorka čtenářům přibližuje celý terapeutický proces bez filtru. Už samotná obálka knihy hraje barvami, čímž napomáhá terapii normalizovat, a na první dojem z obalu přenáší naději a úlevu. Podoba autorky a terapeutky Pat v komiksu je nezaměnitelná. Terapeutka s velmi specifickým účesem vás očaruje a rychle si vás podmaní, samotná kresba je sympaticky zpracovaná. 

Komiks je podceňovaný, ale výborný žánr pro zvolenou tématiku. Je jednoduchý na čtení, zábavný a především kreativní. Čteme dialogy postav, ale vidíme jim i do hlavy a máme tak jedinečnou příležitost protagonistům číst myšlenky. V jiném literárním formátu je nutné číst mezi řádky, zde jsou však všechny domněnky explicitní. Komiks obohacují autorčiny komentáře na spodu stránky komentující postup terapeutky či klientovo chování. Komiks se na první pohled může zdát zjednodušený, ale předá toho čtenáři opravdu mnoho. Že terapie není jen běžná konverzace, jak si někteří stále mohou myslet. Anebo, že si člověk zajde na dvě sezení a celoživotní problémy se vyřeší mávnutím kouzelného proutku. 

 

Autorka si pro ukázku vybrala postavu klienta Jamese s kleptománií, což vnímám jako zajímavé a neotřelé téma. Na tomto příběhu odhaluje, že psychoterapie nemá přesný návod, či postup. Že i terapeut se může mýlit nebo postupovat nesprávným směrem, ale důležité je se dostat zpět na správnou dráhu. Celý příběh provází důraz na motivaci klienta, naději, a terapeutický vztah, jakožto faktory ovlivňující výsledek či úspěšnost terapie.


Komiks ocení, jak laická veřejnost, která touží poznat průběh psychoterapeutické spolupráce, ale i začínající psychoterapeutové. Nejvíce si cením toho, že autorka poukazuje na to, že práce psychoterapeuta je velice náročná. I když existují hranice a etická pravidla, ne vždy je lze přesně následovat. Ukazuje, že terapeut není a ani nemusí být dokonalý, má své chyby. To si z knihy odnáším já jakožto studentka psychologie a budoucí terapeutka.


Bc. Eliška Sýkorová
Všechny články